“Reality Capture” ya da Türkçe olarak “Gerçeklik Yakalama” teknolojisi, günümüzde adından sık sık bahsettiriyor. Reality Capture teknolojisinin günümüzde bu kadar sık bir şekilde kullanılmasının nedeni, kullanıcılara sağladığı birbirinden önemli avantajlardır.
Reality Capture teknolojisinin sık sık kullanılması nedeniyle bu konu ile ilgili doğru bilinen ama aslında yanlış olan pek çok farklı konu var.
Bu yazımızda sizler için Reality Capture ile ilgili doğru bilinen 4 tane yanlış konuya değineceğiz.
-
Reality Capture ile Lazer Tarama Aynıdır
Reality Capture işlemi ile 3D lazer tarama işleminin aynı olduğuna dair bir bilgi kirliliği var. Doğru olan ise 3D Lazer Tarama’nın, Reality Capture işleminin bir parçası olduğudur.
Leica Geosystems’in 2018’de Leica RTC360 3D Reality Capture Çözümünü yaratmasıyla birlikte Reality Capture teknolojisinin pek çok farklı sektörde aktif olarak kullanılmaya başladı. Kullanıcılara sağladığı avantajlarla dikkat çeken Reality Capture Teknolojisi; hangi sektörde ve nasıl kullanılırsa kullanılsın, 3D lazer taramadan çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.
-
Reality Capture Teknolojisi Hantaldır ve Zor Erişilen Yerlere Ulaşamazsınız
Sanılanın aksine Reality Capture Teknolojisi hantal değildir ve zor erişilen noktalara kolay bir şekilde ulaşabilir. Örneğin; LidarUSA’in drone uyumlu ürünleri ile Reality Capture işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bunların dışında Leica ScanStation P50 gibi yüksek menzilli lazer tarayıcılar ile Reality Capture işlemlerinizi hızlı ve güvenli bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Ayrıca cihazların sahip olduğu özellikleri sayesinde güvenli bir konumdan erişilmesine imkânsız gözüyle bakılan alanlara kolay bir şekilde ulaşabilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
-
Reality Capture Teknolojisini Kullanmak İçin Özel Bir Eğitim Ya Da Lisans Gereklidir
Piyasada bulunan Reality Capture teknolojileri veri toplama sürecini oldukça kolaylaştırmaktadır. Örneğin; BLK2GO ürünün kullanabilmek o kadar kolaydır ki, bu ürünü kullanabilmek için herhangi bir lisansa ihtiyacınız olmadığı gibi aynı zamanda herhangi bir eğitime de ihtiyaç duymazsınız. BLK2GO ürününü kullanabilmek için açma düğmesine basıp, taramak istediğiniz alanda yürümesi yeterlidir. Cihaz, alandaki milyonlarca doğru ölçümünü 3D olarak yakalar.
Sadece BLK2GO değil, pek çok Leica ürününün kullanımı oldukça basittir ve herhangi bir eğitime ya da lisansa ihtiyaç duymazsınız. Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek unsur ihtiyacınıza uygun bir lazer tarayıcı seçmenizdir. Doğru lazer tarayıcı ile Reality Capture teknolojisini verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
-
Reality Capture Sadece İnşaat Endüstrisinde Kullanılır
Reality Capture teknolojisi aktif olarak inşaat sektöründe kullanılıyor. Ancak, bu teknolojinin sadece bu alanda aktif olarak kullanılabildiğini söylemek son derece yanlıştır. Çünkü Reality Capture teknolojisi günümüzde çeşitli endüstriyel alanlarda, mimari, emlak sektörü, film sektörü, hükümetler, maden işlemleri ve fabrika tasarımları gibi alanlarda aktif olarak kullanılıyor.
Genele baktığımızda Reality Capture teknolojisinin her alanda kullanılamadığını görebiliyoruz. Ancak gelişen teknolojinin etkileriyle birlikte aktif olarak geniş bir alanda kullanılan bu teknolojinin, gelecekte çok daha geniş alanlarda kullanılabileceğini tahmin edebiliyoruz.
Laras Teknoloji; Leica Geosystems partnerliğiyle birlikte müşterilerine 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümleri sunan bir teknoloji firmasıdır. Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.