Günümüzde teknolojinin de gelişmesinin etkisiyle birlikte 3D lazer tarama teknolojisi farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Her boyuttaki projeler için kullanılabilen lazer tarama teknolojisi, özellikle büyük projelerde daha da fazla anlam kazanmaktadır.
Lazer tarama teknolojisi, sahip olduğu avantajlar ile büyük projelerde kullanılabilir. Peki, Büyük Projelerde 3D Lazer Teknolojisi Neden Gerekli? Bu yazımızda sizler için bu soruya farklı açılardan yaklaşarak cevap vereceğiz.
3D Lazer Tarama Hangi Tür Büyük Projelerde Kullanılıyor?
Büyük projelerde 3D lazer tarama teknolojisi, zamandan tasarruf etmeyi sağladığı ve iş akışını kolaylaştırdığı için genellikle yollar, tüneller ve köprüler gibi daha büyük altyapı projelerinde kullanılır. Bunların dışında ise istinat duvarlarının hareketleri ve çeşitli kirişlerin dikeyliği kontrol edilebilmektedir.
Lazer tarama teknolojisinin özellikle bu noktalarda daha aktif kullanılmasının bazı nedenleri vardır. Bunlar;
- Bu yapılar sık sık kontrol edilmek zorundadır, lazer tarama teknolojisi bu kontrol süresi dakikalara düşürülebilir.
- Bu ölçümlerde hata payı çok düşüktür. Lazer tarama teknolojisi ile kusursuza yakın projeler gerçekleştirilebilir.
3D lazer tarama teknolojisi bunlar gibi avantajları ile büyük projelerde, aktif olarak farklı şekillerde kullanılabilmektedir.
3D Lazer Tarama Büyük Projelerde Ne Gibi Faydalar Sağlıyor?
3D lazer tarama kullanımının büyük projelerde sağladığı faydaların başında yüksek doğruluk oranı gelmektedir. Örneğin; yol, köprü ve tünel gibi projelerde kusursuza yakın sonuçlar elde edilebilmesi için 3D lazer tarama teknolojisi sık sık kullanılmaktadır.
Lazer tarama teknolojisinin bir başka faydası ise ulaşılması zor alanlardaki verimliliğidir. Yüksek mesafeli yersel lazer tarama cihazlarına ek olarak, ihtiyaç durumlarında hava lidar sistemleri de ulaşılması zor alanların ölçüm ve taranmasını oldukça kolaylaşmaktadır.
Ayrıca lazer tarama teknolojisi son derece güvenlidir. Yüksek ya da tehlikeli alanların taranması için o alanlara gitmenize gerek kalmaz.
Kısaca lazer tarama teknolojisi güvenli ve hızlı olmasının yanı sıra aynı zamanda geleneksel ölçme yöntemlerine kıyasla çok daha kolay bir şekilde öğrenilebilir.
Daha Önce 3D Tarama Teknolojisi Kullanmadıysanız Eğitim Almanız Gerekir Mi?
Daha önce 3D Lazer Tarama Teknolojisi kullanmamış olsanız dahi herhangi bir eğitim almanıza gerek yoktur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte lazer tarama teknolojisi de basit bir hale gelmiş ve kullanıcıların öğrenmesi / kullanması oldukça kolaylaşmıştır.
Günümüzde bazı lazer tarayıcılarda ön ayarlar ve tek düğmeli işlemler bulunmaktadır. Örneğin, Leica BLK360 ve Leica RTC360 ürünlerimizi kullanmak fotoğraf çekmek kadar basittir.
Leica ScanStation P-Serisi gibi lazer tarayıcılarda bulunan çapraz hareket ve rezeksiyon özelliklerinden faydalanmak istiyorsanız, biraz daha fazla çaba göstermeniz gerekebilir. Fakat bu süreç de karmaşık değildir.
3D Lazer Tarayıcılardan En İyi Verimi Alabilmek İçin Hangi Yazılımları Kullanmak Gerekir?
3D lazer tarayıcılardan istenen sonuçların alınabilmesi için çeşitli yazılımlar kullanılıyor. Bu yazılımlardan ilk olanı, proje alanında topladığınız verileri içe aktarmak ve kaydetmek için her 3D lazer tarayıcı ile kullanmanız gereken yazılımdır. Daha sonra ise verileri toplama amacınıza göre değişen 2. yazılımdır.
İlk işlem için Leica Cyclone REGISTER 360 kullanılmaktadır. Bu yazılım ile içe aktarma ve kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İkinci yazılımın seçimi ise verileri ne için kullanacağınıza göre değişiklik gösterir. Örneğin; yol projeleriniz için Leica Cyclone 3DR’yi tercih edebilirsiniz. Hangi projede hangi yazılımı kullanacağınıza karar veremiyorsanız, bize danışabilirsiniz.
Laras Teknoloji; Leica Geosystems partnerliğiyle birlikte müşterilerine 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümleri sunan bir teknoloji firmasıdır. Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.